2 / Dreiging uit elke hoek van de wereld

Voel je het al hijgen in je nek? Er is dreiging! Dus ga nu… Euh, ja ga nu wat?
Als je het nieuws probeert te volgen dan lees je nu met regelmaat over een paar onderwerpen betreft dreiging. Laat ik ze eens op een rijtje zetten:

  • Stipt op nr 1, islamitisch extremisme. Het huist in het midden oosten, in Afrika en delen van Azië. En ook wat optrekt naar onze veilige westerse samenleving.
  • Het broeinest rondom Turkije
  • Het broeinest rondom de Balkan
  • De vluchtelingencrisis met zijn (matig bewezen) gevolgen.
  • Poetin VS de NAVO
  • De Brexit
  • Dagelijkse aanslagen in Amerika waarvan vele nu #blacklivesmatter gerelateerd zijn.
  • Noord Korea die continu kernwapens test en zijn vijanden bedreigt.
  • Of dat Trump, of Hillary de wereld in as gaat leggen.

En dan mis ik nog de puntjes die soms ook nog aandacht willen als de economie die enkel nog overeind staat door miljarden “injecties”. Eurolanden die failliet gaan. Het onpeilbare klimaat met natuurrampen.

Wat ik nu niet als bedreiging meeneem is het regelmatige nieuws wat gewoon de zwakte van de mens toont. Zoals het onrecht van Rio16, valse politici, datalekken, slechte zorg of het rechtssysteem.

Nee ik probeer nu vooral grip te krijgen op dat eerste rijtje. Maar dat blijkt al praktisch onmogelijk. Maar het zijn allemaal punten die ons huidige mierzoete leventje om zouden kunnen laten slaan. Ja toch? Of is dit overdreven? Want wees nou even eerlijk. Na 11 september dacht de hele wereld dat WW3 was begonnen. En nu er is ook oorlog, maar de bedreiging was niet voor ons maar voor het arme midden oosten. Nee, ons mierzoete leventje blijft zorgvuldig behouden. Maar ik lees iedere dag weer dingen uit het bovenstaande rijtje. Dus lijkt de bedreiging er toch echt te zijn, ook voor ons! Maar ook vandaag bleef ons bestaan weer zorgvuldig behouden. En zo gaat het eigenlijk al jaren…

Ik krijg alleen wel het idee dat de uitersten steeds groter worden. Het nieuws verteld ons dat de bedreiging steeds meer naar ons eigen leventje komt. Wie weet beraamt een terrorist wel een aanslag bij jou in de straat! Maar aan de andere kant gaat ons leventje eigenlijk praktisch onverstoord door. Ik vind allochtonen gewoon wel aardig, ik zie geen raketten vliegen en wie weet koop ik binnenkort een mooie tv.

Met dit contrast kan ik steeds lastiger omgaan. Want de dreiging schijnt overal op de loer te liggen. Maar ik heb geen flauw idee wat ik daar nou mee moet. Wat heb ik er nou aan? Want blijkbaar blijft mijn mierzoete leventje gewoon door gaan. Of moet ik leven met de zogenaamde kennis dat dit morgen voorbij kan zijn? Als ik dat deed na 11sept dan had ik nu al 15 jaar in angst geleefd en stil gestaan. Tegelijkertijd vraag ik mij steeds meer af, wie houd nou voor mij zo ijverig dit leventje in stand. Straks blijkt het wel een luchtbel te zijn! Wie legt het mij uit? Wat is wijsheid?

Ik kan denk ik twee dingen doen. Wel, of niet reageren op het wereldnieuws. Wel reageren lijkt mij nu het meest logische. Dus dan begint het onderzoek. Want voor je reageert, moet eerst de situatie helder zijn. Dus ik zoek nieuws op het internet en vind allerlei kanalen. Maar de verslaglegging online blijkt gewoon een logisch gekleurde reactie te zijn op wat men ziet gebeuren. Als het internet probeert te bedenken waarom die dingen gebeuren, komen er al net zo gekleurde analyses over politiek en economie. En die zijn zo rijk als de fantasie van je buurman, of zo simpel als het kapsel van Mark Rutte. Lees: complot theorieën en ufo’s of enkel een verhaaltje voor het slapen gaan. De brei wordt al helemaal geweldig wanneer mensen mogen reageren op artikelen. Dan blijkt ineens iedereen het antwoord te hebben.

Om uit het internet iets nuttigs te filteren, ben je als gemiddeld burger dus kansloos. Je kan er hooguit je eigen waarheid mee gaan fabriceren. Dus dan blijft nog de optie over om niet te reageren. En ergens klinkt dat alleen maar beter. Dat maakt mij alleen maar actiever in mijn eigen omgeving. Mijn stad is mijn realiteit waar ik deel aan heb en ook iets kan betekenen. En ik ben zelf getuige van het nieuws! (Tot mijn stad ineens zelf wereldnieuws wordt zoals Rotterdam in het Turkije broeinest)

Dus welke van de twee gaat het worden? Of is er een optie drie?

Dit was mijn blikopener. En waar raakt dit jouw verhaal? Reageer hieronder!

Reageer op deze blikopener!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.