4 / Wie loopt er nou op water?

Het thema lopen over water. Vele kerkdiensten, kampen en workshops zijn er mee betiteld. Het draait dan ook om een van de meest bijzondere momenten uit de evangeliën. En we weten dan ook allang waar het verhaal op uit draait. Durf je angsten te overwinnen, blijf op Jezus gericht, blijf niet op je vaste plek, Jezus staat boven de storm, vertrouw niet op de boot maar op Jezus, ga er op uit als Jezus roept: “Kom!”… Volgens mij zijn dat wel zo’n beetje de lessen uit dit thema toch?

Begrijp me echter niet verkeerd. Ook ik zat laatst nog met natte oogjes naar deze preek te luisteren. En ik dankte Jezus dat hij mij ziet dwars door de storm heen. En ja de handjes gingen omhoog met Hillsong – Oceans, eerlijk is eerlijk. Het blijft uiteraard goed om zo nu en dan dezelfde les weer opnieuw te horen. Alleen, zijn we ons niet een beetje aan het verkijken op het echte verhaal zelf? Want mag ik vragen, als Petrus het water op ging, zijn de rest van de leerlingen in de boot nu gezakt ofzo? Wie lopen er naast Jezus en Petrus nou nog meer over het water? Ik heb tenminste nog nooit over water gelopen.

Ik kreeg ineens het gevoel dat ik wel eens die leerling in de boot kon zijn. Maar het thema zegt nog zo, loop over water! Moet iedereen over water gaan lopen? Jezus is in mijn ogen veel persoonlijker. Daarom ben ik eens gaan zoeken. Ik dacht, dit is vast de test van Petrus. Hij moest hier doorheen om zo zijn zegen te ontvangen. De andere leerlingen zullen vast op hun eigen, persoonlijke manier ook getest zijn. Mijn idee was om al deze testmomenten uit de 4 evangeliën te plukken en hier op te sommen. Om vervolgens te ontdekken dat Jezus inderdaad, niet alleen maar vraagt om over water te lopen.

Zodoende begon ik met Mattheus en ik blader snel door naar het moment dat Jezus zijn volgelingen verzamelt. Iedere man die hij vraagt om leerling te worden, laat direct alles vallen en loopt Jezus achterna. Maar zie! Er is ook een man die vraagt of hij misschien wel eerst zijn vader mag begraven. Maar dan geeft Jezus aan dat dit niet belangrijk is als je Hem wilt volgen. Deze laatste man blijft helaas anoniem maar dit noteerde ik als eerste test. Hoppa! Een eerste test voor mijn opsomming. Les: Jezus moet je nu volgen en begraven is voor watjes.

En zo lees ik door. En door. Maar eigenlijk zonder testmomenten tegen te komen. En al snel kom ik aan bij het verhaal van Petrus en de boot en het meer en het lopen op het water. Kak, zijn we hier al! Ik hoopte nu al wel een paar testmomenten te hebben gevonden waarbij Jezus rijkelijk ging zegenen. Naja, dan nu maar alvast het testmoment en de zegen van Petrus. Alleen wat blijkt, dit is niet direct een moment van zegen voor hem. Tijdens de storm maakt Petrus het eerst simpel voor Jezus door te schreeuwen: “Als jij Jezus bent, zeg dan ‘kom’!” Jezus zal ook wel gedacht hebben, lekker simpel dit. Je vraagt er om. “Kom” roept Jezus en daar gaat Petrus! Het water kolkt onder zijn voeten maar een ferme blik op zijn held heeft hem een paar stappen over het water geholpen. Maar vervolgens schrikt hij toch van de storm en hij zakt weg in het water. Snel trekt Jezus hem omhoog en samen klimmen ze terug in de boot. Maar wat Jezus dan vooral zegt is: “Je twijfelde man! Waar was je geloof?”

Jezus omarmde Petrus niet in de boot, gaf hem niet een nieuw gewaad en sprak ook niks uit over hem. Huh? Dit was toch de test van Petrus? Hij liep zojuist over water man! Zegen die vent! Maar niks daar van. Er komt wel een kleine hint naar de échte oplossing om de zegen te behalen. Want de storm gaat spontaan liggen en daarbij gingen ook alle leerlingen in de boot op hun knieën. En uit ontzag erkenden ze dat Jezus werkelijk de zoon van God is.

Ik ontdekte dus dat dit helemaal geen testmoment van Petrus was om zijn zegen te behalen. Wat ik wel zag was dat Jezus, al voor dit verhaal, vooral één ding had gedaan. Hij had gevraagd of de mannen Hem wilden volgen. En Jezus volgen blijkt dan dus een pittige uitdaging! Jezus vroeg aan zijn leerlingen of zij net als Hem wilden worden. En ook dit stelde al hun geloof op de proef. Maar wanneer komt dan wel het moment dat Jezus zegent?

De werkelijke zegen voor Petrus komt gelukkig niet ver daarna. En eigenlijk op een moment die wij allemaal eens gaan meemaken. Het staat in Mattheus 16:13. Hij loopt daar met zijn mannen en stelt hun de vraag wie de mensen denken dat Hij is. Zijn mannen noemen vervolgens wat namen en ideeën. Daarna stelt hij de vraag nog eens iets anders: “En wie denken jullie dat Ik ben?” En toen was het Petrus die als eerste het juiste antwoord gaf. Hij zei: “U bent de Messias, de Zoon van de levende God.”

Daar op dat moment zegent Jezus Petrus! Niet na een behendigheidstest maar juist op de vraag die hij aan iedere volgeling stelt. Dit is de vraag die hij ook aan jou en mij stelt. En dit heeft gelukkig niks meer te maken met als een enthousiasteling uit een boot springen in een storm. Deze vraag kan iedereen voor zichzelf beantwoorden. En gelukkig maar, want wie loopt er nou over water?

Dit was mijn blikopener. En waar raakt dit jouw verhaal? Reageer hieronder!

Reageer op deze blikopener!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.